Kapsułki Colvita

 colvita-kolagen_naturalny

                                                            Cena 387,00 zł - 120 kapsułek 

                                                             Cena 197,00 zł - 60 kapsułek


COLVITA® – SUPLEMENT DIETY I NUTRIKOSMETYK w kapsułkach. Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu alg morskich i bioprzyswajalnej witaminy E.

COLVITA® jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było wyekstrahowanie do postaci hydratu, z zachowaniem naturalnej dla organizmów żywych trójspiralnej konformacji białka – czystego, naturalnego kolagenu ze skór rybich. Inspiracją do stworzenia COLVITY® stał się Kolagen Naturalny Colway®, wynalazek polskiej biotechnologii – pozyskiwany ze skór rybich aktywny biologicznie kolagen.

COLVITA® to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o tkanki zbudowane z kolagenu. Suplement ten jest ukoronowaniem prac nad grupą produktów pozyskiwanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas. Dzięki suplementacji skóra staje się gładsza i bardziej miękka. Promienieje blaskiem, jest świetnie nawilżona.

Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z 20 aminokwasów. Tylko część z nich organizm produkuje w procach metabolicznych. Pozostałe muszą być dostarczane w pożywieniu. Suplementacja ustroju preparatem COLVITA® jest nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek wytwarzających i serwisujących kolagen.

COLVITA® wytworzona jest głównie z liofilizowanego trzeciorzędowego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej, jest nośnikiem informacji dotyczących zasobów aminokwasowych. Szczególnie w stanach zachwiania tej równowagi – wskutek chorób, stresu czy nadmiernego wysiłku, gdy włókna kolagenu ulegają degradacji w przyspieszonym tempie - nasycenie macierzy pozakomórkowej produktami rozpadu potrójnej helisy ma niezwykle pozytywny wpływ na bilans metaboliczny tego białka.

LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40°C w warunkach próżni (1 Pa) i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą czystość produktu, najniższą wagę i doskonałą higroskopijność.

Liofilizat (ponad 98% białka) „puchnie” w przewodzie pokarmowym kilkudziesięciokrotnie w stosunku do swojej objętości, dzięki ponownemu uwodnieniu. Czynią to również aminokwasy, z których składa się kolagen. Syntezę ich wspomaga witamina E i witamina C występujące w algach. Peptydy zawarte w COLVICIE®, a będące produktami rozpadu 3-helisy kolagenu, cechuje też (nieporównywalna z hydrolizatami białek bydlęcych) wysoka rozpuszczalność w poza żołądkowych roztworach soli kwasów.

Składniki i ich charakterystyka: 

kolagenKolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem tkanki łącznej. Odpowiada m.in. za kondycję skóry, gałki ocznej, matrycy kostnej, włosów i paznokci. Wytwarzany jest i serwisowany przez komórki wytwórcze: keratynocyty, chondrocyty i fibroblasty. Stan kolagenu ustrojowego wyznacza wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik COLVITY® jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenowego ze skór rybich, o budowie łańcuchów α1 i α2 niemal identycznych z ludzkimi. Wszelkie istniejące na światowym rynku suplementy diety, reklamujące w swym składzie kolagen, zawierają w istocie albo żelatynę, albo hydrolizat surowców łącznotkankowych bydła, których bioprzysfajalność w analogii z trójspiralnym kolagenem rybim, jest nieporównywalna. Kolagen zawarty w COLVICIE® uzupełnia dietę w peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy. Przede wszystkim hydroksylizynę i hydroksyprolinę, bardzo rzadko pozyskiwane przez organizm z codziennego pożywienia i nie dostarczane przez żaden inny, produkowany suplement diety. Białka stanowiące główny składnik COLVITY® to w kluczowym momencie przyswajania przez organizm – produkty rozpadu 3-spiralnego kolagenu z rybiej skóry. Cechuje je zdolność skutecznej stymulacji komórek wytwórczych do produkcji kolagenu własnego – warunek przedłużenia młodości tkanki. 

algiAlgi (Fucus Vesiculosus) – wyciąg z morskich alg, nie został wybrany do składu COLVITY® spośród wielu ekstraktów roślinnych przypadkowo. Wykazuje on swoje synergiczne działanie z kolagenem rybim. Algi są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, fosfor, chrom, jod i witaminy z grupy B i C, a tym samym stanowią najbardziej uniwersalny spośród wyciągów roślinnych składnik kapsułki, mającej być suplementem diety. Przede wszystkim jednak zawierają selen i cynk – mikroelementy niezwykle istotne dla syntezy kolagenu. Skład mineralny alg przypomina ludzkie płyny ustrojowe. Zawierają one wysoką zawartość jodu, który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry. Rola jodu jest również ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ekstrakt z alg, nazywanych w Japonii „chlebem morza”, uznawany był w większości badań klinicznych przeprowadzonych w latach 2006-2007 za najskuteczniejszy spośród wyciągów roślinnych w kosmetologii skóry. Algi zawierają ponadto polisacharydy poprawiające krążenie. 

witamina_eWitamina E – występuje w wielu suplementach diety. Jednakże działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnej żywności – bardzo słabe. W COLVICIE® zastosowano octan DLα – tokoferolu – najnowszą biotechnologicznie i jedyną formułę witaminy E wykazującą 100% aktywność biologiczną. O wyborze witaminy E do składników COLVITY®, zadecydowały jej właściwości antyoksydacyjne i udowodniony klinicznie wpływ na przyswajalność białek. Witamina E warunkuje syntezę kolagenu w organizmie. Drugim nieodzownym czynnikiem wspomnianej syntezy jest witamina C. Preparat COLVITA® również ją zawiera i to w najcenniejszej formie lewoskrętnej (w algach), ale w ilości poniżej dziennego zapotrzebowania. Użytkownik powinien zatem zadbać o utrzymanie poziomu kwasu askorbinowego (vit.C).

Skład: Kolagen rybi, algi (Fucus vesiculosus), witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), elastyna, kwas mlekowy, żelatyna rybia (kapsułka), liofilizat cytrynowy (nośnik).

Sposób użycia:

Profilaktycznie - 2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E - rozpuszczalnej tylko w tłuszczach. W razie spadku odporności dawkę należy zwiększyć. Dzieci – jedna kapsułka dziennie. Każdą kapsułkę popijamy szklanką wody!