Witamina C-olway

witamina CCena 99,00

Witamina C jest najważniejszą spośród witamin przyjmowanych w naszym pożywieniu, choćby z powodu jej roli w procesie powstawania kolagenu ustrojowego – białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej. Człowiek jest jednym z niewielu ssaków na naszej planecie, którego organizm nie wytwarza w wątrobie witaminy C. Nie zawsze również mamy możliwość skutecznie zadbać o regularne dostarczanie organizmowi tej witaminy. Syntetyzowany kwas askorbinowy, stanowiący skład przytłaczającej większości produktów dystrybuowanych na świecie jako witamina C – jest słabo przyswajalny przez nasz organizm, a zażywanie go systematycznie, bądź w dużych dawkach powodować może niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne. Witamina C bioorganiczna, całkowicie naturalna i lewoskrętna wchłania się natomiast tak samo, jak pozyskiwana z pokarmu.

Tworząc suplement diety C-olway, poszukiwano jako źródła witaminy wyłącznie roślin zawierających ją w postaci najbardziej biodostępnej dla ustroju. Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka zawierają relatywnie bardzo dużo witaminy C. Cechuje je najwyższa biodostępność, czyli stopień, w jakim witamina ta jest uwalniana w przewodzie pokarmowym, a następnie wchłaniana i rozprowadzana do narządów oraz bardzo wysoka aktywność biologiczna – stopień w jakim spełnia swoje funkcje w organizmie i w jakim zapobiega objawom niedoboru tej substancji. Pozwoliło to skomponować kapsułkę zawierającą wyłącznie witaminę naturalną, bioorganiczą o relatywnie dużej dozie samej, czystej witaminy. Powstał produkt unikalny w skali europejskiej.

Charakterystyka kluczowych składników:

grykaGryka kiełkująca – od tysięcy lat pożytkowana w medycynie wschodniej m.in. do zwalczania nadciśnienia, słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń kapilarnych i wielu innych dolegliwości, a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia się organizmu. Obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. Stanowi bogate źródło bioflawonoidów, enzymów i innych substancji o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziarenek gryki pozyskuje się m.in. rutynę, kwercetynę, które zawierają witaminy B1, B2, P oraz PP. A także kwasy organiczne i osiem cennych aminokwasów, jak np. lizynę, lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały ( żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod). Z gryki kiełkującej ekstrahuje się lewoskrętną witaminę C o najwyższej biodostępności. W dojrzałych ziarnach gryki, witaminy C praktycznie już nie ma. Liofilizaty i ekstrakty zielonej gryki są wysoko cenionym komponentem dodatków żywnościowych, ponieważ jej kiełki kumulują także ogromną ilość flawonoidów. Jest to w sektorze suplementacyjnym komponent awangardowy, który robi ogromną karierę.

pomaranczaGorzka pomarańcza - nie jest owocem jadalnym. Stanowi natomiast wspaniałe źródło lewoskrętnej witaminy C, której ilość w standaryzowanym ekstrakcie może osiągnąć nawet 42 %. Gorzkie pomarańcze są znacznie bogatsze od jadalnych nie tylko w witaminę C, ale również w polifenole, antocyjany i inne silne przeciwutleniacze np. bioflawonoidy, kwasy roślinne jak np.: foliowy, hydroksycynamonowy, kawowy, do tego: beta-karoten, prowitaminy, witaminy B1, B2, B6, minerały takie, jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, selen i potas. Oprócz zawartości znakomicie przyswajalnej witaminy C, pomarańcza gorzka słynie przede wszystkim z ekstrahowanej z jej owoców synefryny, która ma potwierdzone naukowo właściwości stymulujące procesy termogenezy i lipolizy, a także zdolność obniżania apetytu. Dlatego jest komponentem pożądanym w składzie preparatów skutecznych w zwalczaniu otyłości. Lista produktów farmaceutycznych i suplementacyjnych, które zawierają w składzie witaminy i inne substancje aktywne pochodzące z gorzkiej pomarańczy liczy wiele setek pozycji. Znajdują się na niej najlepiej sprzedawane suplementy na świecie.

Efekty stosowania Witaminy C

  • dostarcza organizmowi naturalnej witaminy C,
  • stymuluje procesy kolagenogenezy,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • uszczelnia naczynia krwionośne 

Oddajemy w Państwa ręce obecnie najlepszą w Europie, w opinii wielu autorytetów, witaminę C.

Skład: Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench), Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium L.)

Substancje pomocnicze: Żelatyna rybia (otulina kapsułki), stearyniam magnezu (naturalna substancja przeciwzbrylająca).

1 kapsułka 690 mg (zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia) zawiera:

- Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej 200 mg

- Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej 375 mg

Stosowanie

Suplementacyjnie – zażywać 1 kapsułkę dziennie w porze najbardziej oddalonej od posiłku zawierającego owoce, warzywa lub inne źródła naturalnej witaminy C. Zalecane jest również rozdzielenie dawki poprzez rozsypywanie zawartości kapsułki do spożywanych w ciągu dnia posiłków. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Zwiększenie dziennej dawki spożywanego suplementu wymaga konsultacji z lekarzem. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.